Veers Oogenblik

In januari 2020 is het collectief “Veers Oogenblik” opgericht door Femke van den Berg, Riet van Schaik en Marijke Leertouwer.  Het doel van het collectief is: gezamenlijk exposeren en jaarlijks een kunstwerk maken met een Veers tintje. Het kunstwerk in 2020 was de Hoogaars, een typisch Zeeuwse platbodem. (zie de foto's onderaan deze pagina)

Femke van den Berg (keramiste) heeft met zwarte klei het schip en de mast opgebouwd. De Hoogaars heeft een schaal van 1 : 10 en is 1.40 m. lang. Ze heeft eerst multiplex mallen gemaakt van de ribben en de bodem. Vervolgens deze van klei gevormd en bedekt met platen klei. Het schip moest in 3 delen gebouwd vanwege de afmeting van de oven. Na langdurig drogen zijn de delen op 1150 gr. gebakken. Dan wordt de zwarte klei pas echt bijna zwart.

Riet van Schaik (schilder en beeldend kunstenaar) heeft de zeilen geknipt, genaaid, omzoomd met touw en beschilderd. Voor het beschilderen zijn de zeilen bewerkt met caparol. Dit om doorslaan van de verf tegen te gaan. Heel vroeger waren de zeilen van de Hoogaars ook beschilderd om de demonen te verjagen.

Marijke Leertouwer (textielkunst en assemblages) heeft het schip letterlijk en figuurlijk meer inhoud gegeven. Zij werkt met oude materialen, die zij een andere functie geeft dan ze oorspronkelijk hadden. Hiermee geeft ze symbolisch aan wat men met het schip meemaakte, welk werk het schip deed en welke emoties er mee beleefd werden.

De Hoogaars heeft gedurende 1 jaar in de Alma Oakes zaal in museum de Schotse Huizen gestaan.

De samenwerking heeft zijn doel bereikt. Er is iets ontstaan, dat zonder ieder van ons niet mogelijk was geweest. Het geheel is meer geworden dan de som der delen. Veere van toen en nu zijn verbonden in en door de Hoogaars, de VOO20 gedoopt. Wij hebben ons als hedendaagse kunstenaars van Veere een duidelijker gezicht gegeven door dit project.

Respect voor elkaars kwaliteiten als kunstenaar en persoon is een voorwaarde om gezamenlijk een kunstwerk te kunnen maken. Dit is in 2020 nog versterkt.


Lees hier het artikel in de PZC: Hoogaars met doodskopje en vaandel van bijbelpapier meert af in Veerse Schotse Huizen 

Artikel in Scheepspost: Een kunstzinnige interpretatie van een Hoogaars in Veere – Scheepspost